Onderhoud, reiniging en schoonmaken mobiele airco

Om maximaal plezier te beleven aan een mobiele airconditioning is het aanbevolen om deze regelmatig schoon te maken en daarmee goed te onderhouden. Hierdoor werkt de airco niet alleen beter, maar kun je er ook langer plezier aan beleven.

Hoe gaat het in zijn werk? De volgende elementen kunnen worden gereinigd:

  1. Luchtfilters
  2. Slang
  3. Condensopvangbak
  4. Apparaat zelf

1. Luchtfilters schoonmaken en onderhouden

Voor een optimale werking wordt het aanbevolen om de luchtfilters en antistoffilters wekelijks te reinigen wanneer je de airco actief gebruikt. Meestal in de zomermaanden. Gebruik hierbij een stofdoek en daarna een stofzuiger om al het stof op weg te halen. Indien de filter erg onder het stof zit, kan het helpen om deze voorzichtig met water af te spoelen of in lauw water te dompelen. Zorg er wel voor dat je daarna het filter helemaal laat drogen voordat je deze terugplaatst. Gebruik geen aggressieve schoonmaak- of reinigingsmiddelen, dit is niet nodig en kan je airco beschadigen.

2. Afvoerslang reinigen

Haal de slang van de airco af en maak het los van de raamafdichting. Zorg ervoor dat je middels een lange doek of stofzuiger het meeste vuil verwijderd. Gebruik geen water! Dit kan zorgen voor latere lekkages of de vorming van schimmels en bacterieën. Middels een groot laken kun je ook aan beide kanten heen en weer trekken, zodat de stof loskomt en aan het laken blijft zitten. Zet de slang rechtop en schud deze heen en weer zodat het losgekomen stof naar beneden kan valle

3. Wateropvangbak

Reinig en leeg de opvangbak regelmatig, maandelijk is voldoende. Controleer dit bij zeer intensief gebruik op wekelijkse basis. Leeg het reservoir, afhankelijk van het apparaat, door de opvangbak eruit te klikken of schuiven en het water weg te gooien.

4. Apparaat zelf

Reinig je apparaat wekelijks bij intensief gebruik. Dit kan eenvoudig met een stofdoek of natte doek gevolgd door een theedoek. Het afdrogen is belangrijk zodat er geen druppels in het apparaat komen. Pas ook op de met de hoeveelheid water op de doeken in verband met kortsluiting. Het is dan ook gevaarlijk om het apparaat met water af te spoelen en dit wordt ten strengste afgeraden.

Bij sommige apparaten kun je ook nog een dop verwijderen waarmee het interne systeem  watervrij wordt gemaakt. Vang het water op in een emmer en plaats de dop terug wanneer het apparaat volledig leeg is gelopen. Wat duurdere mobiele airco’s hebben hiervoor ook een zelfreinigingsfunctie. Dit proces voorkomt ook de groei van schimmels en bacterieën. Negeer dit niet, anders kan de airco onaangename geuren gaan verspreiden.