De beste en stilste mobiele airco voor in je caravan [2022]

Als je graag met een caravan op vakantie gaat, weet je dat het hier behoorlijk warm in kan worden. Als je dan ook nog eens naar een land gaat waar de temperatuur regelmatig oploopt, is het al snel niet meer zo heel prettig in de caravan. Gelukkig zijn er airco’s te koop die goed te gebruiken zijn in een caravan. Zo kun je toch naar je favoriete vakantieland, zonder dat je teveel last krijgt van de hitte. Ga jij in 2022 ook op pad met je heerlijk koele caravan? Kies dan de soort airco die het beste bij jouw caravan past. Ga jij voor een dak airco? Of heb je toch liever een bank of split airco? We zetten de verschillen voor je op een rijtje, zodat jij een goed geïnformeerde keuze kunt maken.

Top lijst beste en stille airco’s voor caravans [2022]

ModelNaamPrijsKoelvermogen (BTU)Geluidsniveau (dB)Type Bestellen
Eurom Split Airco Caravan AC2401€ 465,-2.600 (9 m²)58Split-unit airco
Argo mobiele airco 8000BTU€ 269,958.000 (18-29 m²)65Mobiele airco
Comfee MPPH-07CRN7€ 251,477.000 (15-23 m²)63Mobiele airco
Klarstein Klimamobil dakairco€ 999,9910-17m²nvtDakairco
Mestic SPA-3000 Split Airco Caravan€ 649,903.050 (9 m²)53Split-unit airco
Mestic Dakairco RTA-2500
€ 1349,958.530 (17-25 m²)nvtDakairco
Dometic Freshjet Dakairconditioner 2200€ 2286,957.500 (16-24m²)nvtDakairco
Dreiha dakairco€ 1600,-10-17m²nvtDakairco

Een airco op het dak van je caravan

De dakairco is het soort airco dat al het langst gebruikt wordt bij caravans. Zoals de naam al zegt, installeer je deze airco op het dak van je caravan. Dit heeft als groot voordeel dat het in je (vaak niet al te ruime) interieur geen ruimte inneemt. Wel moet je je dakluik opofferen. Hierdoor zal er minder daglicht de caravan binnenkomen. Als je dit erg vervelend vindt, kun je ervoor kiezen om te investeren in een wat duurdere variant. Bijvoorbeeld de Dometic FreshLight 2200 laat het daglicht alsnog door. Hierdoor lijkt het vanaf de binnenkant alsof je nog steeds een dakluik hebt. Het luik kan alleen niet meer open.

Een ander nadeel is dat een dakairco vaak behoorlijk wat geluid maakt. Omdat de airco aan de buitenkant van de caravan zit, heb je hier zelf niet extreem veel last van. De buren op de camping kunnen er echter wel veel last van hebben. Hou hier dus rekening mee en zet de airco ‘s nachts bijvoorbeeld uit. Ook beïnvloed de airco de doorrijhoogte van je caravan en moet je rekening houden met het extra gewicht op je dak. Daartegenover staat dat een dakairco wel erg efficiënt koelt. Verwarmen gaat echter niet zo goed.

Een inbouw of bank airco in je caravan

Als je liever geen airco op het dak van je caravan installeert, kun je kiezen voor een inbouw airco. Dit wordt ook wel een bank airco genoemd, omdat het inbouwen bij een caravan vaak in de bank gebeurt. Bij een camper worden vaak andere plaatsen gebruikt. Doordat bij een inbouw airco het zwaartepunt van je caravan wordt verlaagd, kan dit positief uitpakken voor de rijeigenschappen van je voertuig. Vaak zijn bank airco’s stiller dan dakairco’s. Bank airco’s koelen iets minder effectief dan dakairco’s, maar daartegenover staat dat bank airco’s wel beter kunnen verwarmen. Zo haal je meer uit één apparaat. Het installeren van een inbouw airco kost wel even wat moeite. Ook kost het je (kostbare) opbergruimte in je caravan.

Het gebruik van een mobiele split-unit airco in je caravan

Ook een mobiele split-unit airco is een goede optie voor een caravan. Vaak zijn deze airco’s iets minder krachtig, waardoor je deze het beste kunt inzetten in een kleine caravan. Een voordeel van dit soort airco’s is dat ze snel en eenvoudig te installeren zijn. Bovendien kun je ze eenvoudiger verplaatsen. Vergeleken met de andere opties is dit een goedkope oplossing. Aangezien de mobiele split airco minder effectief is, is deze optie niet aan te raden als je elk jaar in warme landen gaat kamperen. Dan kun je echt beter investeren in een iets duurdere dak- of inbouw airco.

Een goede airco voor je caravan: Eurom airco’s

Eurom is een bekend merk als het gaat om caravan airco’s. Neem bijvoorbeeld de Eurom AC7000. Deze airco met 7000 BTU is speciaal ontwikkeld voor gebruik in een caravan. De binnenunit plaats je eenvoudig op de vloer van de caravan, terwijl je de buitenunit aan twee montagehaken aan de buitenkant van het voertuig plaatst. Dit maakt het een erg eenvoudig te installeren airco, die wel effectief koelt. De reviews over deze airco zijn dan ook erg positief.

Een airco bevestigen aan het raam van je caravan

Als je liever geen binnenunit op de vloer van je caravan plaatst, kun je kiezen voor de Eurom AC 2401. Deze draagbare airco kun je eenvoudig op verschillende plekken plaatsen. Zo is deze airco in het raam van je caravan te plaatsen. Hiervoor wordt een handig ophangframe meegeleverd. Gebruikers zijn erg te spreken over het koelvermogen van deze airco.

Van een ander merk, namelijk Coolmac, is er een airco die de plaats inneemt van de kachel in je caravan. De Coolmac Caravan Airco kan niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Omdat je deze airco installeert op de plaats van de kachel, ben je geen extra ruimte kwijt.

Er zijn dus voldoende mogelijkheden als je op zoek bent naar een airco voor in je caravan. Welk model voor jou het beste is, hangt af van het model caravan, je vakantiebestemmingen en je eigen voorkeuren. Sowieso is het aan te raden om aanbiedingen van caravan airco’s in de gaten te houden. Zo zit jij straks lekker voordelig toch koel in je caravan.