De beste mobiele airco monoblock van 2022

Grofweg kun je airco’s in twee categorieën indelen: airco’s met en airco’s zonder buitenunit. Airco’s zonder buitenunit worden ook wel monoblock airco’s genoemd. Dit soort airco’s kunnen zowel mobiele als vaste airco’s zijn. Monoblocks worden steeds populairder. Ze hebben dan ook een groot voordeel ten opzichte van split-unit airco’s. Je hoeft immers geen aparte buitenunit te installeren. Hoe werkt een monoblock airconditioner precies? Welke voor- en nadelen kleven er aan dit soort airco’s? En welke mobiele monoblock airco is het beste?

Top monoblock airco’s van 2022

ModelNaamPrijsKoelvermogen (BTU)Geluidsniveau (dB)Bestellen
Qlima WDH 229 inverter MONOBLOCK€ 1299,-20.000 (40-60m²)20-30
Whirlpool SPIW 412/2
€ 799,-12.000 (27-44 m²)24-40
MaxiCool TOSOT COOLANI-GJC12AG€ 645,-~12.000 (45 m²)46
MaxiCool TC-COMO-2.0 airco€ 1650,-11.000 (40 m²)27
Maiko MONOBLOCK Airco€ 1158,35~10.000 (25-30 m²)47
Tekno Point I-CLIM Airco€ 2075,-10.000 (35 m²)33

Een airco zonder buitenunit

Je kent het vast wel, zo’n grote airco-unit aan de buitenmuur of op het dak van een woning. Vaak ziet dit er niet heel charmant uit. Zonde, als je in een mooi huis woont. Dit vinden veel mensen dan ook één van de voordelen van monoblock airco’s. Maar hoe werkt zo’n airco zonder buitenunit dan?

Bij een monoblock airco zuigt een ventilator de airco in. Hier wordt de lucht vervolgens langs een warmtewisselaar met koelmiddel geleid. De warmte wordt uit de lucht gehaald en de fijne koele lucht wordt de ruimte weer ingeblazen.

Het grootste probleem bij een airco zonder buitenunit, is dat deze wel nog steeds de warme lucht ergens heen moet afvoeren. Daarom zul je een mobiel monoblock altijd aan een afvoerslang moeten koppelen. Anders kan de airco de warme lucht niet kwijt en zal de ruimte een stuk minder goed afkoelen. Als je een vast monoblock hebt, is dit vaak niet zo’n probleem. In de muur worden dan twee roostertjes gemaakt, waar de lucht door naar buiten kan. Bij een mobiel monoblock zul je met een afvoerslang moeten werken. In principe werken een verticaal staand monoblock verder hetzelfde als eentje die aan het plafond of aan de muur bevestigd is.

Voordelen en nadelen van monoblock airco

Voordelen:

  • Een groot voordeel aan een monoblock airco, is dat je maar met één unit te maken hebt. Dit maakt dat je een mobiele monoblock airco makkelijk kunt verplaatsen, zonder dat je rekening hoeft te houden met een buitenunit.

Nadelen:

  • Een nadeel van dit type airco’s is dat ze vaak wel een stuk meer herrie maken dan een split-airco. Gelukkig worden er steeds meer stille monoblock airco’s gemaakt, waardoor steeds minder een rol speelt.
  • Een ander nadeel is dat je bij een mobiel monoblock regelmatig het condensbakje moet legen. Als je dit niet doet, kan de airco zijn werk niet meer doen. Sommige duurdere modellen voeren het condenswater af naar buiten. Dat kan jou veel gedoe schelen. Ook moet je ervoor zorgen dat de warme lucht goed afgevoerd kan worden. Zorg hierbij wel voor een goede raamafdichting. Anders komt er alsnog warme lucht van buiten naar binnen en dat wil je natuurlijk niet.

Wat te doen met een schuin dak?

Als je een schuin dak hebt, is het lastig om een buitenunit op je dak te installeren. Dan kan een monoblock airco een goede oplossing zijn. Hierbij heb je immers geen buitenunit om je zorgen over te maken. Dan is het verstandig om je te verdiepen in een monoblock airco. Je kunt dan kiezen voor een vaste airco, maar ook een mobiele airco is zeker een optie.

Kiezen voor een airco met condensbak

Veel mobiele airco’s hebben een condensbak. Hierin wordt het overtollige vocht opgevangen, waardoor de luchtvochtigheid in de ruimte direct daalt. Hierdoor zal de ruimte een stuk prettiger aanvoelen. Deze condensbak moet wel regelmatig geleegd worden. Airco’s geven meestal zelf aan als het tijd is om de bak te legen. Let bij aanschaf van een mobiele airco op het formaat van de condensbak. Een kleine condensbak betekent automatisch dat je de bak vaker zal moeten legen.

Reviews en ervaringen positief

De ervaringen met monoblock airco’s zijn over het algemeen positief. Mobiele monoblock airco’s werken meestal iets minder effectief dan mobiele split-unit airco’s, maar daar staan veel voordelen tegenover. Zo zit je niet met een buitenunit die je kwijt moet, kun je de airco in meerdere ruimtes gebruiken en zijn ze goedkoper.

De beste mobiele monoblock airconditioning

Als je een mobiele monoblock airco’s gaat aanschaffen, heb je de keuze uit heel veel modellen. Welke het beste is, hangt af van je eigen voorkeuren en de situatie. Zo speelt het formaat van de ruimte die je wil koelen een grote rol bij je keuze. Als je een flink budget hebt, is bijvoorbeeld de AEG AXP26U338BW een goede keuze. Wil je wat goedkoper uit zijn en is de ruimte die je wil koelen niet zo groot? Overweeg dan de TRISTAR AC-5477. Wil je een mobiele airco met de nieuwste snufjes? Er zijn tegenwoordig zelfs airconditioners die via een app te besturen zijn. Neem bijvoorbeeld de Duux Blizzard of de Daitsu APD-12X F/C. De Inventum AC905W krijgt veel goede reviews en ook over de Aspen Xtra zijn gebruikers erg tevreden. Zo is er altijd een mobiele monoblock airco die perfect bij jouw situatie past.