De beste aircoolers (luchtkoelers) van 2021 kopen

Heb jij last van te warme kamers, maar wil geen (mobiele) airco aanschaffen? Dan is een luchtkoeler een goed alternatief. Een aircooler werkt namelijk minder effectief dan een airco, maar koelt wel degelijk een stuk beter dan je oude vertrouwde ventilator. Daarbij is een aircooler een stuk goedkoper dan een airco en is deze eenvoudiger in gebruik. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder wat een aircooler precies is én welke aircooler jij het beste in huis kunt halen.

Top aircoolers van 2021

Wat is een luchtkoeler?

Een aircooler, of luchtkoeler, doet eigenlijk precies wat de naam al zegt: het koelt de lucht in een ruimte. Het is een soort ventilator, die lucht een ruimte in blaast. Het grote verschil met een traditionele ventilator is dat een aircooler de lucht eerst langs koud water blaast. Hierdoor wordt de luchtstroom een stuk meer verkoelend. Dit maakt een luchtkoeler effectiever dan een ventilator.

Vergeleken met een airconditioner werkt een luchtkoeler wel minder goed. Waar een airco de temperatuur in een ruimte met heel wat graden kan laten dalen, is een aircooler hooguit goed voor 3 graden daling. Toch kan het verfrissende briesje van de aircooler op een warme zomerdag heel erg welkom zijn. De aircooler maakt de lucht in een ruimte ook wat vochtiger. Hierdoor daalt de gevoelstemperatuur meer dan dat de daadwerkelijke temperatuur daalt.

Vergeleken met een airco heeft een luchtkoeler nog een paar voordelen. Zo is een luchtkoeler goedkoper dan een airco. Ook hoef je geen rekening te houden met een afvoerslang en kun je de aircooler zelfs buiten gebruiken. Heb je snel last van de droge lucht door een airco? Een luchtkoeler maakt de lucht vochtiger, waardoor je ook daar geen last meer van hebt.

De beste aircooler volgens de consumentenbond

Als je een upgrade voor je ventilator wil en een airco een te grote investering vindt, is een aircooler dus perfect. Er zijn echter nogal veel verschillende aircoolers op de markt. Hoe weet je nou welke luchtkoeler het beste is?

Het is goed om de verschillende specificaties van luchtkoelers met elkaar te vergelijken. Hier moet je op letten:

  • Timerfunctie
  • Ionisator
  • Vermogen

Zo zijn er aircoolers waar een timer op zit, zodat het apparaat zichzelf na een bepaalde tijd uitschakelt. Hiermee bespaar je energie. Ook zijn er modellen met een ionisator. Deze zorgt voor frisse en gezonde lucht. Daarnaast moet je rekening houden met het vermogen van het apparaat. Hoe hoger het vermogen, hoe groter de ruimte is die gekoeld kan worden. Kies dus voor een model dat bij het formaat van de kamer past.

Welke aircooler voor jou het beste is, hangt dus af van verschillende factoren. Daarnaast kun je natuurlijk kijken naar testresultaten. Helaas heeft de consumentenbond nog geen uitgebreide test naar aircoolers uitgevoerd. In andere tests komt de Trotec PAE 25 als beste naar voren. Dit is een erg voordelige aircooler, die de lucht ook nog eens voor je filtert. Ook de Bestron AAC5000 is een voordelige en goede optie.

Honeywell aircooler

Honeywell is voor veel mensen een bekend merk. Naast hun bekende thermostaten, maken zij ook goede luchtkoelers. Zo is de Honeywell TC10PE een erg stille en goede aircooler. Ook de Honeywell TC30PM is zeker een aanrader. Dit model heeft een hoog vermogen en is daarom prima in staat over een kamer van koele lucht te voorzien. De luchtkoelers van Honeywell zijn over het algemeen wel wat duurder dan van andere merken, maar je krijgt hier wel kwaliteitsproducten voor terug.

Kinzo aircooler

Kinzo maakt betaalbare aircoolers met een hoge koelcapaciteit. Het zijn de ideale luchtkoelers voor mensen die echt een budgetversie zoeken. Voor deze prijs kun je geen topkwaliteit verwachten, maar een Kinzo luchtkoeler zal zeker verkoeling geven op een hete zomerdag.

Mini aircooler

Zoek je verkoeling in de kleinste vorm? Dan is een mini aircooler wat voor jou. Perfect om even af te koelen tijdens een veel te warme nacht. Door de beperkte afmeting kun je de mini aircooler overal kwijt. Zet jij het naast je bed, in de babykamer of toch naast je tijdens te werken? Het maakt niet uit waar je verkoeling nodig hebt, voor een mini aircooler is altijd plek.

Aircooler reviews

Als je een aircooler wil aanschaffen, is het verstandig om van tevoren wat reviews door te lezen. Zo kun je de ervaringen van gebruikers lezen en op die manier beter je keuze maken. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat Dyson aircoolers erg goede reviews krijgen. Deze apparaten zijn vergeleken met andere luchtkoelers wel behoorlijk prijzig, maar hiervoor krijg je dan ook een fantastisch product. Niet alleen koelt deze de lucht, maar reinigt de lucht ook. Hierdoor zullen bijvoorbeeld hooikoortspatiënten een stuk minder klachten hebben. Ben je op zoek naar een wat vriendelijker geprijsde aircooler met goede reviews? Dan is de Aigostar Koud 33JTL misschien wat voor jou. Over het algemeen zijn de gebruikers van dit apparaat erg tevreden over de prestaties.

Met een aircooler haal je een prima alternatief voor een airco in huis. Bedenk goed welke specificaties voor jou belangrijk zijn en kies de beste aircooler voor jouw situatie. Dat wordt genieten deze zomer!