Specificaties

Als je overweegt om een mobiele airco te kopen, wil je natuurlijk weten welke mobiele airco voor jou het beste is. Om daar antwoord op te kunnen geven, is het belangrijk dat je eerst iets meer weet over de werking van mobiele airco’s. Ook is het handig als je weet welke specificaties voor jou belangrijk zijn. Hoeveel geluid mag de airco maken? Hoe groot is de ruimte die gekoeld moet worden? Vind je het belangrijk dat de airco zo min mogelijk energie verbruikt? Pas als je antwoord hebt gegeven op al deze vragen, kun je bepalen welke airco voor jou het meest geschikt is.

Type airco’s die passen bij jouw situatie:

Stille mobiele airco’s

Kleine mobiele airco’s

Monoblock airco’s

Airco’s met verwarming

Airco’s voor caravans

Goedkope airco’s

Best geteste airco’s

Aircoolers (alternatief)

Hoeveel geluid (dB) maakt een mobiele airco?

Een mobiele airco werkt in principe hetzelfde als een traditionele split-unit airco. Het grootste verschil is dat een mobiele airco meestal uit één unit bestaat. Er staat dus geen deel buiten. Dit maakt dat mobiele airco’s over het algemeen wat meer herrie maken dan split-unit airco’s. Dit is vooral belangrijk als je de mobiele airco op je slaapkamer, tijdens je werk of in de woonkamer wil gebruiken. Een airco die veel decibel produceert kan dan behoorlijk storend zijn.

Een mobiele airco maakt in principe altijd wel redelijke wat geluid. Als je dit echt storend vindt, is het aan te raden om je te verdiepen in een split-unit airco. Een relatief stille mobiele airco zal ongeveer 50 dB produceren. Dit is vergelijkbaar met rumoer op de achtergrond of het geluid van een elektrische tandenborstel. Deze airco’s zijn het meest geschikt voor op je slaap-, werk- of woonkamer. Als de airco meer dan 60 dB produceert kun je het geluid vergelijken met een normaal gesprek op ongeveer één meter afstand. Dit is dus behoorlijk goed hoorbaar. Daardoor zijn deze airco’s beter geschikt in ruimte waar dit je niet stoort. Denk bijvoorbeeld aan de keuken of de hal.

Hoe groot is de oppervlakte van de ruimte?

Naast het geluidsniveau, is het natuurlijk erg belangrijk dat de airco genoeg capaciteit heeft om de gehele ruimte te koelen. Het koelvermogen van airco’s wordt uitgedrukt in BTU (British Thermal Units). Deze waarde wordt vaak omgerekend tot aantal kubieke of vierkante meters die gekoeld kunnen worden door het apparaat.

Niet alleen de daadwerkelijke oppervlakte van de kamer is van belang, ook de hoogte van het plafond speelt mee. Gemiddeld genomen is de plafondhoogte ongeveer 2,5 meter. Wijkt jouw huis of kamer hier van af, houd daar dan rekening mee. Daarnaast heb je nog te maken met hoge of lage warmtelasten. Hoge warmtelasten zijn bijvoorbeeld grote ramen op het zuiden of een slechte isolatie. Bij lage warmtelasten kun je denken aan goede isolatie, weinig ramen of goede zonwering. Dit is van invloed op hoe snel een ruimte opwarmt en dus hoeveel moeite de airco moet doen om de ruimte te koelen.

Hoe werkt de condensopvang van een mobiele airco?

Niet alleen de warme lucht moet worden afgevoerd, ook de condens die ontstaat bij het koelen van de lucht moet ergens heen. Mobiele airco’s hebben daarom een speciaal bakje voor condensopvang. Dit bakje zul je regelmatig moeten legen, anders kan de airco z’n werk niet meer doen. Een gemiddelde airco produceert zo’n 1 à 2 liter condenswater per uur. Let bij aankoop van de airco dus ook op de maat van het opvangbakje.

Wat is het energieverbruik van een mobiele airco?

Als je het energieverbruik van de airco belangrijk vindt, is het aan te raden om naar het energielabel te kijken. Elke mobiele airco heeft zo’n label, waardoor je eenvoudig kunt zien in welke categorie het apparaat valt. Er zijn tegenwoordig een aantal behoorlijk energiezuinige mobiele airco’s op de markt. Hoe je de airco gebruikt heeft ook invloed op het energieverbruik. Hoe vaker je de airco aanzet en hoe meer het moet koelen, hoe meer energie er ook verbruikt wordt.

Een mobiele airco met verwarming of om de lucht te zuiveren?

Een mobiele airco koop je natuurlijk voornamelijk om een ruimte te koelen, maar tegenwoordig zijn er ook heel wat modellen te koop die veel meer kunnen dan dat. Zo zijn er een flink aantal mobiele airco’s die niet alleen kunnen koelen, maar die ook kunnen verwarmen of zelfs de lucht zuiveren. Airco’s die ook kunnen verwarmen kun je het hele jaar gebruiken. In de zomer om te koelen en in de winter om te verwarmen. Ideaal! Deze modellen kosten vaak wel wat meer, maar je kunt ze dan ook veel vaker gebruiken. Daarnaast zijn er ook mobiele airco’s met een ionisator. Deze ionisator zuivert de lucht in een ruimte. Hierdoor heb je minder last van pollen, schimmels en stof. Dit heeft vooral veel voordelen voor mensen met allergieën of luchtwegaandoeningen. Een mobiele airco kan je leven zo op veel vlakken een heel stuk fijner maken!